Hoe werkt Clubhouse?

Bijgewerkt op: mrt 9

Hoewel er minder functionaliteiten zijn dan op Instagram, is het eens je binnen bent aanvankelijk even zoeken hoe de app werkt.

Je hebt de app gedownload, een account aangemaakt en een uitnodiging ontvangen om lid te worden. Je vervolledigde je profiel.

Het Clubhouse algoritme weet nu ook welke onderwerpen jouw interesse wegdragen of waar je zelf veel expertise in hebt; Knowledge, arts, tech, life, wellness, ...

Maar wat nu?


Een korte rondleiding via de meest voorkomende termen op Clubhouse.


Home

De startpagina van het platform is ingedeeld in verschillende velden:

Bovenaan de menubalk, een middenkolom dat schermvullend staat en een groene knop onderaan om zelf een Room te starten.


Via het vergrootglas linksboven kom je op de Explore page en kan je zoeken op leden en clubs. Maar je kan ook zoeken op termen om zo relevant profielen of clubs te ontdekken. Net zoals op de meeste social mediaplatformen, kan je interessante accounts volgen.


In de envelop vind je jouw uitnodigingen.

Elk lid heeft twee invites uit te delen en dat worden er meer naar mate je de app vaker gebruikt of zelf rooms host.

Via het kalender-icoon ontdek je de geplande gesprekken. Je kan via het belletje een reminder instellen, het gesprek delen, een tweet versturen of toevoegen aan je Apple of Google kalender.

Via dat zelfde icoon kan je via het + tekentje zelf een event inplannen en aankondigen. Kies eventueel je co-hosts of nodig je guests vooraf uit.


Onder het belletje-icoon wordt de activiteit op jouw profiel of van de profielen die je zelf volgt weergegeven.


Via de profielfoto kom je op je profielpagina terecht. Hoe je deze slim opmaakt lees je in een aparte blogpost hierover.


Via het grid-icoon rechtsonder open je een tab waarin je de clubs en wie van jouw connecties beschikbaar zijn om een room mee op te starten.

Opgelet! Wanneer je iemand aantikt open je automatisch een kamer, je microfoon staat aan en het gesprek gaat van start.


Hallway

Op de homepage vind je een overzicht van de ongoing gesprekken in verschillende rooms. Dit wordt ook wel de "hallway"genoemd. Het algoritme toont jou de gesprekken in de lijst die aansluiten op jouw interesses of expertise.


Room

Er bestaan verschillende soorten "rooms"of kamers. Openbare kamers, Social rooms of Private rooms.

Een room wordt geleid door één of meerdere moderators of hosts. De titel van de room vertelt je het onderwerp waarover er in de kamer gediscussieerd wordt.

Wanneer je de titel van dit gesprek aantikt kom je de kamer binnen als luisteraar.

The stage

Bovenaan je scherm zie je het podium of "the stage" met de hosts en moderators van het onderwerp. Deze herken je aan het groene icoontje linksonder aan hun profielfoto.

De moderator kan luisteraars mee op het podium uitnodigen.


Eens op het podium krijg je toegang tot je microfoon en kan je je stem laten horen.

Word je uitgenodigd, dan ontvang je een melding bovenaan op je scherm. Geen nood, je hebt steeds de mogelijkheid om de uitnodiging af te slaan.


Handje-icoon

Wil jij deelnemen aan het gesprek? Trek de aandacht van de moderator en steek je hand op door op het "handje" icoon rechtsonder te tikken.


Applause!

Nee, dat kan natuurlijk niet. Je appreciatie tonen doe je door je microfoon kort achter elkaar aan en uit te tikken. Je microfoon-icoontje gaat "blinken". Dat is voor de spreker of moderator het teken dat jij diens mening deelt. Dit kan enkel wanneer je zelf ook naar boven bent gehaald om te spreken en je het microfoon icoon op je profielfoto ziet.


Pingen

Wil jij iemand in jouw netwerk laten weten dat je een interessant gesprek volgt dat voor hem of haar ook interesssant kan zijn? Via het +icoontje kan iemand in de kamer "pingen". Word je zelf ingepingd dan kan je uiteraard ook altijd op "dismiss" tikken wanneer je niet beschikbaar bent of net een ander interessant gesprek aan het volgen bent.

Peace-out

Klik op de knop linksonder "Leave quietly" om het gesprek en de kamer te verlaten.


Party hat

Nieuwe gebruikers kan je tijdens hun eerste 7 dagen op het platform herkennen aan de party hat emoji op hun profielfoto. Andere gebruikers nemen hen soms op sleeptouw en geven hen graag een rondleiding in de app omgeving.


Club

Dé core van Clubhouse is om like-minded mensen met elkaar in contact te laten komen rond een thema dat hen samenbrengt. Sluit je aan bij een Club en volg de gesprekken rond één specifiek thema of onderwerp. Clubs organiseren op geregelde en terugkerende momenten een room of een gesprek. Sommige clubs hebben een reglement, bvb volg alle hosts van de Club en nodig 5 andere profielen uit in de Club.


Zelf een club starten? Dat kan pas wanneer je consistent en gedurende 3 weken zelf een gesprek hebt gehost. Dan pas kom je in aanmerking om een Club op te richten rond een specifiek thema waarvoor je een audience verzamelde.


Ephemeral content

De gesprekken worden niet opgenomen door de app en verdwijnen dus in principe van zodra de conversatie afgesloten werd.

Sommige hosts laten echter vooraf weten of een conversatie mogelijk opgenomen wordt. Vanuit de gedachte dat zij eigenaar zijn van wat ze zelf via het Clubhouse podium delen, wordt de content nadien ge-re-purposed op andere sociale mediakanalen. Dit past echter niet in de gedachte van Clubhouse die met het platform de menselijke interactie willen versterken door het maken van authentieke connectie (met enkel je stem als tool) en het delen van kennis.


Let op! Nét vanwege het vluchtige karakter, en tel daarbij jouw FOMO, kan Clubhouse extreem verslavend zijn.

Het platform draait nu nog in Bètaversie, het is nog wat ruw on the edges en er zullen zeker nog veranderingen plaatsvinden in de evolutie van dit sociaal netwerk. Maar het is zeker de moeite waard om het uit te proberen.

Ga een paar mensen volgen die je interessant vindt en laat je de eerste dagen leiden door wat zij op het platform doen.


Wil jij Clubhouse samen met mij gaan ontdekken? Stuur me een DM via Instagram @paperweight.be of mail anneke@paperweight.be en ik tracht je binnen te loodsen.

41 keer bekeken0 reacties